Rezultatele recensamantului din 2011 din Romania au aratat o unilaterala scadere a populatiei marilor orase. Avand in vedere tendinta de migratie spre zonele periurbane - destul de intens manifestata in anii de dinaintea crizei economice, dar care continua sa se manifeste si in zilele noastre (atat criza cat si migratia 😁) am dorit sa analizam cum este reflectat acest proces in evolutia demografica a zonelor metropolitane. 

Din ratiuni de ordin practic am ales doar orasele cu populatia mai mare de 100.000 de locuitori (in 2011). Zonele metropolitane considerate nu sunt cele oficial delimitate de urbanisti, ci sunt niste zone tampon (buffer) de 10 kilometri create in jurul marilor orase. Am comparat evolutia populatiei din zonele respective in perioada 2002-2011, iar rezultatele le afisam in harta de mai jos:   

Se remarca imediat ca exista zone metropolitane cu evolutie demografica pozitiva: Cluj-Napoca, Bucuresti si Timisoara (ceea ce parca nu ne-am fi asteptat date fiind rezultatele Recensamantului) - dar si faptul ca pentru celelalte zone metropolitane procentul de diminuare a populatiei este mai mic comparativ cu cel corespunzator centrului urban. Prin urmare, e evident fenomenul de migratie spre periurban. 

Pentru analiza am utilizat:

- date geospatiale: reteaua de nationala de localitati (baza de date EGH),  

- date INS privind populatia pe localitati (Recensamantul 2002 si rezultate finale Recesamant 2011).

 

Comments powered by CComment

Prin apasarea butonului "Accept" va exprimati acordul utilizarii cookie-urilor in scopuri analitice sau publicitare.