Creare si Administrare Sisteme Informatice Geografice |
Tot mai larga raspindire a GIS, cit si faptul ca tot mai multi potentiali utilizatori devin constienti de avantajele pe care le-ar obtine prin adoptarea acestei tehnologii, a determinat o crestere a numarului de dezvoltatori de GIS.
Firma EGH se remarca in peisajul firmelor de gen in primul rind prin experienta, fiind implicata in aceasta activitate de peste 30 ani. Faptul ca a dezvoltat o platforma GIS proprie (CADMOS) si intentia de a o mentine la cerintele actuale in domeniu, tot mai diverse si mai complexe, demonstreaza faptul ca personalul firmei a fost constant, intr-o continua specializare.
Beneficiarii, atit cei din strainatate cit si cei din Romania, au apreciat intotdeauna seriozitatea cu care executantul a dus la bun sfirsit fiecare proiect in care a fost implicat, nepunindu-se niciodata problema in a se face rabat de la calitatea produsului final.
Sistemele Informatice Geografice sunt - dupa cum se poate intui - sisteme de gestiune a informatiei localizate geografic. Oriunde exista informatie distribuita spatial - aceasta poate fi mai judicios administrata cu ajutorul unui GIS.
Informatia gestionata este de obicei in forma vectoriala - pentru a permite sistemului sa efectueze prelucrari matematice asupra respectivelor obiecte (de exemplu: sa masoare lungimi, suprafete; sa suporte functii geometrice - repozitionarea, deformarea). Aceste informatii primare (vectori) includ in principiu informatie spatiala - un poligon reprezentand de exemplu o cladire este bine definit in spatiu prin coordonatele colturilor sale, coordonate XY definite intr-un sistem de proiectie universal acceptat. Altfel spus - sistemul 'stie' pozitia respectivei cladiri pe globul pamantesc. Ba chiar - prin calcul geometric, poate afisa rapid suprafata respectivei cladiri.
Noutatea suprema adusa de GIS fata de alte sisteme de gestiune a informatiei vectoriale (cum e CAD-ul spre exemplu) este reprezentata de legatura biunivoca dintre elementul grafic si inregistrarea corespondenta dintr-o baza de date integrata in sistem. Astfel cladirii mai sus mentionate i se pot atasa si o serie de informatii descriptive (precum adresa, proprietarul, anul constructiei, etc.).
GIS-ul confera intreaga putere de gestiune a informatiei oferite de bazele de date. Suplimentar, datorita geolocalizarii informatiei - rapoartele seci, tabelare sau tip text se transforma in rapoarte cu un impact vizual deosebit: harti tematice. Ca sa continuam exemplul mentionat anterior, avand o baza de date a cladirilor dintr-o localitate, o putem interoga in vederea obtinerii unei liste de cladiri mai inalte de 15 metri. Insa o harta cu respectivele obiective evidentiate, va fi mult mai apreciata decat simpla lista rezultata in urma interogarii.
Ganditi-va la o problema si mai complexa, evidentierea unui set de cladiri construite din chirpici, aflate in zona inundabila a unui rau. Rezolvarea problemei doar prin studierea hartilor si a listelor de evidenta a cladirilor necesita probabil ore intregi de lucru, pe cand daca informatiile sunt in cadrul unui GIS, e nevoie doar de o interogare bine definita iar rezultatul acesteia va fi evidentiat in milisecunde pe ecranul utilizatorului.
Prin faptul ca permite analize asupra bazelor de date, dar si analize spatiale - Sistemul Informatic Geografic a avut un succes rapid in cele mai variate domenii de activitate (in care bineinteles exista informatie distribuita spatial). Asftel s-au dezvoltat GIS-uri pentru Administratie Locala, Administratie Zonala, Urbanism, Cadastru, Retele de Utilitati, Turism, Armata, Ecologie, Biodiversitate, etc.
SC EGH SRL a proiectat si dezvoltat in peste 30 de ani de activitate Sisteme Informatice Geografice din cele mai diverse - o lista succinta de beneficiari ale acestora putand fi accesata aici.