Sistemele informatice geografice, mai cunoscute sub acronimul GIS (Geographic Information Systems) sunt concepute sa proceseze date referitoare la un obiect definit prin amplasare geografica si avand un set de atribute asociate (date descriptive) grupate in baze de date. Pe scurt, GIS furnizeaza informatii in format digital despre obiecte din lumea reala, identificate prin pozitia lor geografica.
Intre reprezentarea spatiala a obiectelor si datele descriptive care le caracterizeaza exista o relatie de interconditionare, respectiv orice obiect unic identificat in spatiu are un set de atribute in baza de date, iar fiecare inregistrare din baza de date apartine unui obiect unic definit prin date spatiale geografice.
Caracteristici specifice Sistemelor Informatice Geografice:
- gestioneaza un spatiu geografic, in care functioneaza printre altele si Legea Fundamentala a Geografiei (toate lucrurile sunt asemanatoare unele cu altele, dar lucrurile mai apropiate sunt mai asemanatoare decat cele departate) - prin urmare exista o relationare spatiala intre obiecte
- obiectele sunt amplasate in respectivul spatiu utilizandu-se un sistem de referinta (coordonate geografice)
- intre obiecte se pot stabili conexiuni logice, functionale (topologie) (exemple de relationari topologice: suprapuneri, intersectii, atingeri, etc.)
- se pot gestiona informatii temporale (istoric, evolutie,...)
- se gestioneaza atribute nelegate de pozitia geografica (caracteristici tehnice, stare juridica, ...)
Pentru un crearea unui Sistem Informatic Geografic functional e nevoie de urmatoarele:
- echipamente (hardware)
- programe (software)
- date de intrare (informatia)
- metode – proceduri (analiza sistemului)
- specialisti (GIS-isti care proiecteaza sistemul, cei care populeaza sistemul cu datele geospatiale necesare, si utilizatorii)
Aceasta precizare e necesara pentru ca deseori a existat o confuzie in domeniu. Achizitia unui software GIS nu echivaleaza cu achizitia unui GIS. Software-ul este doar o parte componenta a Sistemului (una foarte importanta fara indoiala, insa nefolositoare daca nu sunt avute in vedere si celelalte componente).
Domeniile de utilizare a GIS sunt foarte variate, toate avand insa un punct comun de pornire: identificarea elementelor de interes pe baza pozitiei lor geografice. Iata o serie de aplicari posibile ale tehnologiei GIS:
Administratie Publica Locala (consilii locale, consilii judetene, prefecturi, primarii)
Administratie Guvernamentala (petrol, transport gaz, transport energie electrica, drumuri, cai ferate, etc.)
Utilitati (retele de telefonie, apa, canal, electricitate, gaz, termie, etc.)
Intreprinderi cu resurse raspindite spatial ( combinate, exploatari miniere, distribuitori combustibili, turism, asigurari, posta, etc.)
Aparare, Educatie, Sanatate, Management, Arheologie, Geologie, Topografie, Silvicultura, Demografie, s.a.