CADMOSPlatforma Desktop GIS CADMOS este varful de lance al produselor create de EGH SRL Cluj-Napoca. Ajuns astazi la maturitate (prima versiune a aparut in mileniul trecutsmile - in '93) a fost creat initial ca o alternativa la putinele si extrem de prohibitive ca pret produse soft din domeniul GIS. A adus astfel propria contributie la promovarea GIS-ului (ni s-a semnalat si am primit cu bucurie vestea ca a fost consemnat atat in cursuri cat si in lucrari de specialitate) remarcandu-se prin interfata mai apropiata utilizatorului. Sigur, odata cu "boom-ul" manifestat in ultimii ani ai deceniului 1, cand solutiile OpenSource au dus la promovarea fara precedent a domeniului GIS - si CADMOS, trebuind sa tina pasul cu necesarul de tehnici si unelte noi aparute, a devenit tot mai complex fapt ce a condus la sporirea necesarului de cunostinte si deprinderi pentru utilizatori. O descriere mai concisa a CADMOS - aici.

In utimii ani, CADMOS si-a propus dezvoltarea capacitatii de a stoca datele pe un server de baze de date. Odata depasita aceasta provocare, s-a largit considerabil aria de posibilitati de a interactiona cu sistemul GIS propriu-zis.  

GIS Modern

Principale avantaje: 

- datele din sistemul GIS pot fi accesate si editate de mai multi utilizatori;

- se poate dezvolta un sistem de diviziune a muncii, respectiv crearea de departamente, chiar aflate la distanta unul de celalalt, cu competente diferite (de exemplu: un departament de editare, unul de analiza; sau departamente de editare diferentiata a datelor - topo / date de interes), iar informatiile editate de diferitele departamente sunt disponibile celorlalte in timp real;

- prin implementarea unui Server Web care utilizeaza datele stocate pe Serverul de date GIS, informatiile din sistem pot fi accesate prin interfete WEBGIS, mult mai simple (mai putin tehnice), intr-un browser de internet (Internet Explorer, Firefox, Chrome, etc.). Astfel, informatiile de tip GIS sunt disponibile altor servicii din cadrul companiei (prin INTRANET) sau chiar publicului larg (prin INTERNET). Interfetele WEBGIS sunt tot mai raspandite si apreciate, pot fi configurate sa corespunda cerintelor utilizatorilor - sa execute cautari/afisari de elemente de interes in aplicatii-harta si pot sa ofere chiar unelte de modificare a datelor;

- datele de interes din sistemul GIS pot fi extrem de usor localizate cu ajutorul unor aplicatii pentru mediile mobile (smartphone / tablete) dotate cu GPS, astfel e usor de implementat un serviciu de verificatori in teren a datelor GIS sau (daca precizia GPS a dispozitivului nu reprezinta un impediment) chiar de creare de noi date.



WEBGIS

WebGISPopularitatea Google Maps si Bing Maps a facut ca marea masa a utilizatorilor de internet sa se familiarizeze si sa capete "expertiza" in folosirea aplicatiilor de tip harta. Navigarea (drag-and-drop, zoom in / zoom out), cautarea si identificarea de elemente de interes sunt acum comune tuturor. 

Astfel, era de asteptat succesul sistemelor WEBGIS - care pun la dispozitia utilizatorilor elemente din Sistemul GIS intr-o interfata asemanatoare celor consacrate (nemaivorbind de faptul ca pot fi utilizate fie interfetele concrete Google / Microsoft, prin API-urile oferite de acestia, fie numai datele de harta - ca fundal pentru informatia GIS in cauza).

WEBGIS-ul poate scurtcircuita o buna parte din elementele tehnice ale unui GIS, facand convenabila accesarea de informatii geospatiale utilizatorilor nespecializati in domeniul Sistemelor Geografice Informatice. Insa se pot dezvolta interfete WEBGIS cu functionalitati extrem de complexe, care pot transforma browserul de internet intr-o adevarata platforma Desktop GIS (cu unelte de editare grafica si de atribute, unelte de analiza, etc.). 

Pentru a va face o idee despre simplitatea si eficienta publicarii informatiei spatiale intr-o interfata web apasati link-ul urmator: Harta terenurilor disponibile pentru investitii in judetul Satu Mare. 



Android GIS Apps

Aplicatie AndroidSistemele Informatice Geografice au la baza informatii localizate spatial, iar atunci cand vine vorba de pozitii precis determinate - sigur gandul ne va duce intre altele si la GPS (Sistemul de Pozitionare Globala). Majoritatea noilor dispozitive mobile (telefoane smart sau tablete) au incorporate chip-uri GPS care permit localizarea cu precizii de pana la 5m. Exista o varietate larga de tehnici utilizate de dispozitive: trebuie amintita tehnologia A-GPS - ce ofera o determinare a pozitiei mai precisa si mai rapida;  exista dispozitive care permit localizarea utilizand satelitii americani, altele - si pe cei rusi - GLONASS, chinezesti - BeiDou (poate, in curand, pe cei europeni - Galileo) - principiul urmarit: cu cat se receptioneaza date de la mai multi sateliti localizarea este mai precisa.

schema functionare aplicatie GIS sub AndroidIntrucat in Europa ( - in Romania, in special) o mai mare popularitate le au dispozitivele cu sistem de operare Android, EGH Cluj-Napoca a inceput dezvoltarea de aplicatii pentru acest tip de medii mobile, care sa permita atat afisarea informatiilor din GIS intr-o interfata de tip harta, dar in acelasi timp sa beneficieze de capacitatea de a utiliza sistemele de pozitionare cu ajutorul satelitilor.

Utilizarea unei astfel de aplicatii Android, ofera utilizatorului posibilitatea de a se orienta foarte usor in teren, sa identifice elementele de interes din GIS din proximitatea fizica (dar nu exclusiv), sa faca insemnari localizate spatial (care ulterior pot fi prelucrate si introduse intr-o baza de date geospatiala) si chiar sa creeze/editeze elemente vectoriale (punct, linie, poligon).

Un exemplu concret - aplicatie pentru dispozitive mobile utilizata la crearea bazei de date adrese postale pentru localitati.
Pentru completarea informatiei topografice continand amprenta la sol a cladirilor localitatii cu adresele postale corespunzatoare - solutia cea mai practica s-a dovedit a fi crearea unei aplicatii sub Android (disponibila atat pentru telefoane, cat si pentru tablete).
Pozitia utilizatorului este indicata pe ecranul dispozitivului alaturi de amprenta cladirilor - acestea putand fi usor identificate in teren.
Utilizatorii introduc in aplicatie numerele la strada gasite - si acestea se salveaza direct in forma vectoriala pe un Server de Date Geospatiale. Comunicarea cu Severul se realizeaza prin internet, iar aplicatia permite vizualizarea in timp real a editarilor efectuate de toti utilizatorii aflati pe teren.


Prin apasarea butonului "Accept" va exprimati acordul utilizarii cookie-urilor in scopuri analitice sau publicitare.