Doar dintr-un GIS puteti obtine informatii precum urmatoarea:

STIATI CA suprafata Dunarii - luciul de apa - de la Bazias (la intrarea in Romania) si pana la varsarea in mare este de 116.000 de hectare? Ce inseamna asta? O suprafata oarecum similara judetului Ilfov.



Cum fluviul e linie de frontiera cu 3 tari  (235km cu Serbia, 481km cu Bulgaria, 168km cu Ucraina) suprafata de apa e practic impartita cu vecinii - in interiorul granitelor convenite ramanand 74.000 de hectare. Cam de trei ori suprafata Bucurestiului.

Lacurile naturale sau artificiale din Romania au o suprafata cumulata de 333000 de hectare. Cam cat judetul Giurgiu. Stiti care sunt in top?

1   Lacul Razim 51000ha
2   Ansamblul lacuri de acumulare Portile de Fier (suprafata pana la Bazias - in realitate se intinde pana dincolo de Belgrad)   25600ha
3 Lacul Sinoie 14600ha
4 Lacul de acumulare Stanca-Costesti 4900ha
5   Iezerul Mostistea 2900ha

Sigur, rezultatele metodelor GIS utilizate in demarcarea luciilor de apa depind de perioada in care a fost generata imaginea sursa. Exista fluctuatii semnificative intre suprafetele de apa in perioade de seceta fata de perioadele ploioase. Nu ne credeti pe cuvant - luati notite in timpul mult apreciatei emisiuni radiofonice "Cotele Apelor Dunarii" pentru a va face o idee.

 Informatii din banca de date GIS a EGH - una din cele mai precise din cele existente. Probably. 🙃

Comments powered by CComment

Prin apasarea butonului "Accept" va exprimati acordul utilizarii cookie-urilor in scopuri analitice sau publicitare.