WEB GIS-ul constituie modalitatea cea mai adecvata de a face publica informatia dintr-un Sistem Informatic Geografic. Prin intermediul unui simplu browser de web se poate accesa informatia grafica si alfanumerica pe care detinatorul GIS-ului o considera de interes pentru publicul larg.

Pe langa informatia grafica, reprezentata sub forma unei harti interactive (tot mai comune in zilele noastre, binecunoscute fiind aplicatiile web Google Maps, Nokia Maps, Bing Maps, etc.) aplicatiile de tip Web GIS confera o serie de functionalitati precum masurarea de distante/suprafete, interogarea dupa anumite criterii a bazelor de date care sunt asociate elementelor de harta, downloadarea de informatii distribuite spatial, etc.

 

 Un exemplu concret de aplicatie Web GIS este cea dezvoltata de SC EGH SRL pentru Comunitatea Urbana Aries - adresa web: http://www.cua-gis.ro si care are drept scop principal distribuirea catre comunitate a informatiei detinute de birourile specializate GIS ale CUA.

Grafic, aplicatia web-GIS ofera o reprezentare de tip harta, cu informatii provenite din digitizarea Planurilor de Urbanism General ale Administratiilor care compun Comunitatea Urbana Aries si completatata cu informatii din alte surse (Planuri de Urbanism Zonal, Planuri de Amenajarea Teritoriului, masuratori topografice, etc.).  Exista o delimitare pe 3 nivele a informatiei grafice: o harta topografica (cu informatii geografice cu caracter general), o harta cu reprezentarea situatiei existente din punct de vedere urbanistic (asa cum e reflectata de Planurile de Urbanism in vigoare si respectiv), o harta cu reprezentarea situatiei reglementate (la fel, preluata din Planurile de Urbanism).

Utilizatorul poate sa navigheze in cadrul hartii, sa modifice nivelele de zoom, sa inspecteze informatia de tip urbanistic (ce fel de zonificare functionala a instituit PUG-ul unei anumite suprafete de teren si respectiv ce reglementari sunt prevazute pentru dezvoltarile ulterioare). De asemenea, utilizatorul poate masura distante si suprafete direct pe harta interactiva, poate downloada anumite zone de harta, poate inspecta informatia alfanumerica asociata (date statistice sau bilanturi teritoriale care caracterizeaza teritoriile administrative sau localitati din cadrul CUA).

 

Aplicatia permite utilizatorului sa se inregistreze si sa acceada la informatii private (in limita datelor existente in GIS-ul CUA) - putand sa-si identifice proprietatile si chiar sa downloadeze fisele corpului de proprietate asociate acestora. 

Comments powered by CComment

Prin apasarea butonului "Accept" va exprimati acordul utilizarii cookie-urilor in scopuri analitice sau publicitare.